Mitt allra första blogginlägg!

Jaha, då har även jag hoppat in i bloggvärlden och startat min allra första blogg, och ni ska känna er varmt välkomna till mitt allra första blogginlägg. Jag vet inte riktigt vad man brukar börja sin blogg med, men jag tänkte att jag kunde börja med att berätta lite om Malung där jag bor.

Om Malung
Malung är inte speciellt stort, i alla fall inte om man räknar till folkmängd. Men ytan är ganska stor och kommunen är ganska stor. Fram till 2007 hette kommunen just Malungs kommun, men i och med att Sälenfjällen är en stor del av vad som drar folk hit så bytte man namn till Malung-Sälens kommun. Trams om ni frågar mig, men det är som det är. Kommunen är nu den enda i Sverige med två ortnamn i sitt namn.

Förutom Sälen så är Malung känt för skinn och för Dansbandsveckan som varje sommar vecka 29 förvandlar det stillsamma Malung till en festplats för tusentals dansbandshuliganer som festar, skräpar ner och svänger sina lurviga på parken (eller Orrskogen som det egentligen heter). Alla lediga ytor förvandlas till campingplatser och många av ortsborna gör sitt bästa för att hålla sig undan – det går ju knappt ens att få en parkering på Ica!

Skinnindustrin är på utdöende men historien och traditionen är ändå viktig för oss Malungsbor. Skinnarspelet (eller Den underbara pälsen) är ett bygdespel som varje sommar framförs på Orrskogen. Skådespelare som är eller har varit med är bland andra Per Grundén, Tommy Körberg, Meta Roos, Anders Ekborg och Jan Åström. Här ser vi en scen där skinnarlaget sjunger om just skinn.

(Ursäkta den dåliga kvaliteten, det fanns ett bättre klipp men det gick inte att bädda in. Går att se här dock.)

Läs också det här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *